Topeltrünnak Grand Tours’ile:
Tadej Pogačari toitumine Giro ja Touri jaoks
Equipe Enervit kohtub Gorka Prieto-Bellveriga
Nii Giro d’Italia kui ka Tour de France’i läbimine samal aastal on suur väljakutse. Vähesed jalgratturid püüavad mõlemal võistlusel tipptulemusi saavutada. Kuuleme UAE Team Emiratesi toitumisnõustaja Gorka Prieto-Bellverilt, kuidas säilitada tipptulemusi üheteistkümne nädala jooksul.
Nii Giro d’Italia kui ka Tour de France kestavad kolm nädalat. Kas olete toitumise seisukohalt täheldanud erinevusi energiakuludes kahe võistluse vahel?
“Me ei saa öelda, et üks on tingimata nõudlikum kui teine. Energiakulu varieerub suuresti sõltuvalt marsruudist, ilmastikuoludest ja võistlejatest. Näiteks mägietapid nõuavad suuremat kalorikulu kui tasased etapid, kuid sellised olukorrad nagu katkestajad võivad seda drastiliselt muuta.
Samuti võtame arvesse võistlejate üldist taset: Touril panevad kõik meeskonnad välja oma tippsportlased, mis võib sõltumata marsruudist kaasa tuua kõrgema võistlustempo. Teisest küljest on Giro d’Italial sageli ebasoodsamad ilmastikuolud, nagu tänavune etapp Livignos, kus energiakulu suureneb termoregulatsiooni tõttu .”
Nagu te mainisite, võib ilm olla nende kahe võistluse vahel erinev. Kuidas muutub menüü vastavalt ilmastikuoludele?
“Üldiselt on meil Touril kõrgemad temperatuurid. See võib olla probleemiks ratturitele, kellel võib teatud päevadel olla vähem isu. Nende abistamiseks kohandame menüüd, et tagada neile õige kogus makrotoitaineid. Liiga vähe söömine oleks kriitiline.. “
Kas te oskate meile mõned näited tuua?
“Peamised toidud, nagu pasta, riis, liha ja kala, jäävad üsna standardseks. Magustoidud muutuvad aga Touri jaoks värskemate valikute vastu. Tänavuse Touri jaoks töötasime välja uued retseptid, nagu näiteks mangomousse. Giro jaoks oli meil šokolaadi brownie, mis sobib külmema ilmaga paremini”.
Kas te katsetate neid retsepte koolituse ajal?
“Absoluutselt, me testime kõike oma treeninglaagrite ajal. Laagri eesmärk on viimistleda iga detail võistluspäevadeks, eriti suurtuuride jaoks.
Detsembrikuise laagri ajal töötame välja võistlushooaja menüüd. Ma arutan seda kokkadega, kes seejärel koostab toidud, mis vastavad minu toitumisalastele suunistele ja on meeskonnale meelepärased. “
Kuidas te määrate erinevate roogade portsjonite suuruse?
“Pärast iga etappi kontrollin iga ratturi energiakulu ja saadan neile nutitelefoni rakenduse kaudu soovitatavad portsjonid erinevatest roogadest. Midagi ei jää juhuse hooleks .”
Kui rääkida Tadejest, siis pärast Giro domineerimist on tema eesmärk sel aastal ka Tour. Kuidas olete planeerinud tema toitumise nii nõudlikuks ajakavaks, mis on koondunud vaid üheteistkümnesse nädalasse?
“Algusest peale plaanisime Tadej’i tuua Firenzesse (tänavuse Touri stardipaik). oma tippvormis. See ei tähenda, et me kasutasime Girot “proovisõiduna”. Vastupidi, Giro oli esmane eesmärk. Toitumise seisukohalt lähenesime sellele samm-sammult: kõigepealt seadsime eesmärgiks Giro võitmise, seejärel hindasime Tadeji seisundit, et vastavalt sellele tegutseda. .”
Milline oli Tadej seisukord Giro lõpus?
“Tema kaal oli sama kui alguses. Nii et me ei “jaga” mingit konkreetset seisundit, välja arvatud umbes ühe kilogrammi kaotamine Touri jaoks. Kõik läheb plaanipäraselt, mis tähendab, et Touri tuleb ette võtta veidi väiksema kaaluga. .”
Miks peab Tadej kilo alla võtma?
“Määratud kaal on optimaalne võistluse jaoks, mida sõidetakse Giroga võrreldes teistsugustes ilmastikutingimustes.”
Millised on väljakutsed kahe suure tuuri läbimisel nii lühikese aja jooksul?
“Ma ei ütleks, et on konkreetseid väljakutseid. Kõige tundlikum tegur võib olla sportlase kaal, mis võib liiga palju langeda, eriti enne Touri.
Seepärast otsustasime Girole läheneda veidi suurema kaaluga. Lisaks ei tohi me unustada, et kahe võistluse vahelisel viiel nädalal teeb Tadej trenni: see tähendab, et teda ootab üksteist nädalat väga suurt füüsilist koormust. Ja hooaeg ei ole veel kaugeltki läbi …”
Mis puudutab viit nädalat Giro ja Touri vahel, siis kuidas te meeskonda juhtisite?
“Tavaliselt annan ma pärast suurt tuuri sportlastele veidi vabadust. Loomulikult ei taha ma, et nad võistlusjärgsetel nädalatel liiga palju kaalus juurde võtaksid, kuid samal ajal ei oota ma ka, et nad järgiksid ranget protokolli ja kaaluksid iga grammi, mida nad söövad.
Ma annan neile vähemalt kahe või kolme nädala jooksul suhtelise vabaduse end ise juhtida ja jälgida oma “tundmusi”. Muidugi, Tadejiga ei saanud see nii olla… …”
Millist protokolli te temaga järgisite?
“Ma andsin talle ka umbes nädalase vaheaja, mille jooksul ta vähendas ka oma treeninguid. Pärast nädalast “lõõgastumist” alustasime uuesti 100%-liselt Grande Boucle’i suunas. .”
Kas te ei karda, et range programm kõigi nende nädalate jooksul võib Pogačarile stressi tekitada?
“Tadej on väga keskendunud ja motiveeritud.
Nii et ma ei ole mures. Igal juhul rääkisin temaga pärast taastumisnädalat ja küsisin, kas ta tunneb end valmis, et taas täistreeningutega alustada. Loomulikult ütles ta: “Jah!”.
Väike anekdoot: Giro esimesel puhkepäeval, klassikalise treeningsõidu kohvipausi ajal, sõi ta jäätist. Kui ta tagasi tuli, teatas ta mulle kohe (naeratab).”
Kas te oskate meile rohkem rääkida dieedist, mida ta praegu järgib?
“Nagu öeldud, me ei jälgi konkreetset seisundit, sest tema kaal ja nahapaksuse mõõtmised pärast Giro d’Italia’t olid head. Nendel nädalatel keskendume sellele, et tema soolestik oleks treenitud, et ta saaks treeningu ajal palju süsivesikuid vastu võtta. Praktikas teeme nüüdseks tuntud“soolestiku treenimist” kõige intensiivsemate ja nõudlikumate treeningute ajal. .”
Mitu grammi süsivesikuid on planeeritud kõige intensiivsema treeningu jaoks?
“Umbes sama palju kui võistluse ajal, kuid mõnel treeningul oleme saavutanud 100-120 g/h.
Me saame seda teha tänu Enerviti poolt meie jaoks välja töötatud toodetele. Oleme väga rahul selle meeskonnatööga ja erinevate toodetega, mida kasutame, näiteks nüüdseks tuntud glükoosi ja fruktoosi 2:1 suhtega loodud liiniga.
Uute toodete testimine on protsess, mis ei lõpe kunagi: sel aastal proovime ka mõningaid “uudsusi”, et maksimeerida taastumist. Paljud on märganud kuulsat tumedat jooki, mida poisid tarbivad iga etapi lõpus …”
Mis puudutab taastumist, mis on suurtel tuuridel võtmetegur, siis milliseid strateegiaid kasutate, et optimeerida taastumist pärast etappe ja kõige keerulisemaid treeninguid?
“Pärast märkimisväärset pingutust on oluline täiendada lihaste glükogeeni nii kiiresti kui võimalik. Ideaalsed vahendid selleks on kõrge glükeemilise indeksiga süsivesikud koos valkude ja elektrolüütidega.
Nagu te teate, katsetame uut “taastumissegu”, mille Enervit on meile loonud. Loomulikult ei tohi me unustada erinevaid toite, mida ratturid tarbivad järgnevatel tundidel bussis või restoranis. Taastumispiritus jääb kõigile ratturitele standardiks, samas kui söögid varieeruvad vastavalt iga sportlase toitumisvajadustele ja eelistustele. “.
Kuidas te jälgite ratturite seisundit?
“Kaalu ja nahavoltide mõõtmised. Viimane võimaldab meil saada andmeid sportlase keha rasvaprotsendi kohta. Need on kaks parameetrit, mida me kõige sagedamini hindame. “
Kas te lasete sportlastel end iga päev kaaluda?
“Ei, ma ei nõua, et nad iga päev end kaaluksid. Kaal kõigub iga päev, kuid need lühiajalised kõikumised ei ole sünonüümid keharasva kogunemisele. Ma lasen sportlasel ise valida, kui tihti ta kaalub. Kuid vähemalt kord nädalas.
Üldiselt, kui tegemist on paljude järjestikuste nädalate jooksul võistlemisega, on vaja leida tasakaal planeerimise ja eesmärgi saavutamise vabaduse vahel, ilma et see tekitaks liigset stressi. Täpselt seda, mida me teeme .”